Labradoodle

A fajta története 

Először Sir Donald Campbell használta ezt a kifejezést saját kutyájára, 1955-ben megjelent könyvében. Azonban a kifejezés 1988-ban került be a köztudatba, amikor egy ausztrál tenyésztő Wally Conron keresztezett Labrador Retrievert Uszkárral. Innen származik a név is ( Labrador + Poodle ). 


Conron célja az volt, hogy kombinálja a Labrador és az Uszkár előnyös tulajdonságait. Az Uszkár nem hullajtja a szőrét, illetve a Labrador könnyen tanítható. Így egy olyan kutyát sikerült kitenyésztenie, amelyik nagyszerűen alkalmazható segítő kutyaként olyan emberek számára is, akik allergiásak a kutyaszőrre. Az ötletet az adta, hogy egy Hawaii származású hölgy felkérte, képezzen ki neki egy segítő kutyát, ám olyat, amelyik szőrére nem allergiás a férje. Conron először Uszkárokat képzett ki, ám a férfiből mindegyik allergiás reakciót váltott ki. Aztán megnézték egy Labradoodle kölyköt és a férjnél nem jelentkezett allergiás reakció. A kiskutyát, Sultan-t sikeresen kiképezték és ő lett a világ első Labradoodle segítő kutyája. 


Megjelenés és vérmérséklet 

Mivel a Ladradoodle egy „hibrid” és nem egy fajta, nem számíthatóak ki előre a születendő kutyusok tulajdonságai. Amíg sok Labradoodle-nél megjelennek a kívánt jellemzők a megjelenésükben és a viselkedésükben, addig néhányuknál nemvárt tulajdonságok is jelentkezhetnek. Ilyen például a szőr. Lehet egyenes, hullámos, göndör, puha és szálkás is. Sok Labradoodle vedlik, habár kevesebbet, és a jellegzetes kutyaszag sem jellemző annyira, mint a Retrievereknél. Mint a legtöbb Labrador és Uszkár, a Labradoodle is kedves, energikus és családba való, gyerekek mellé tökéletes. ( Habár minden kutya külön egyéniség. ) Szereti a vizet és szeret úszni, ami nem meglepő ilyen szülőkkel. Emellett a Labradoodle a legokosabb kutyák közé tartozik, mint ahogy szülei is. A fajta nagyon értelmes, könnyen tanítható, lesi gazdija minden parancsát és örömét leli a tanulásban. 


Labradoodles fajták 

Sok tenyésztő előnyben részesíti a szigorú tenyésztést, vagyis csak első generációs kutyusokat tenyésztenek. Ez azt jelenti, hogy a Labradoodle kölykök szülei mindig egy Labrador és egy Uszkár, nem pedig két Labradoodle. Ezzel kiküszöbölhetik az egészségügyi problémákat és növelhetik a kutyák sokféleségét. 

Mások többgenerációs kutyákat tenyésztenek, vagyis a kölykök mindkét szülője Labradoodle. Ezzel is próbálnak egy új kutyafajtát kialakítani. Létezik még az Australian Labradoodle ( Ausztrál Labradoodle ) Utóbbi különbözik a korai generációtól és a többgenerációs kutyáktól is. 

A Labradoodle-nak háromféle lehet a szőre: 

- Az Uszkáréhoz hasonló, de valamivel puhább 
- Puha csomós vagy hullámos 
- Göndör, egyenes vagy hullámos, mely leginkább a Labrador szőréhez hasonlít 

Színe lehet csokoládé, kávé, krém, arany, barack, vörös, fekete, ezüst és lényegében annyiféle, amennyi az Uszkáré lehet.
Különböző méretű lehet, ez szintén az Uszkár méretétől függ ( toy, mini és standard ). 


Egészség 

A Labradoodle-nél jelentkezhetnek olyan egészségügyi problémák, amelyek a szülőknél is előforulhatnak. Az Uszkár és a Labrador Retriever egyaránt szenvedhet csípő diszpláziától, ezért tenyésztés előtt ezt ajánlatos megnézetni. Emellett előfordulhatnak szemproblémák, ezt szintén meg kell vizsgáltatni egy képzett állatorvossal. 

Az Ausztrál Labradoodle-nél jelentkezhet progresszív retinasorvadás (progressive retinal atrophy ) ez egy örökölt betegség, amely vakságot okoz, mind a Mini Uszkároknál, mind a Cocker Spánieleknél. Tenyésztés előtt ezt szintén ellenőrizni kell. 

Jelentős számú többgenerációs és Ausztrál Labradoodle-nél fordult elő Addison-szindróma. 
Érdekességek 

Az Oxford Szótár 2005-ben elismerte a Labradoodle kifejezést. 

Majdnem egy Labradoodle lett Amerika első kutyája, de Barack Obama végül a portugál Vizi kutya mellett döntött. 

Egy 2010 áprilisában adott interjújában Wally Conron azt nyilatkozta, megbánta, hogy kitenyésztette a Labradoodle-t, mert népszerűségük negatívan hatott a pedigré kutyákra és újabb designer kutyák megjelenéséhez vezetett. 

Az Agymenők című sorozat 4 évadjának 14. részében hasonlatként említik a Labradoodle-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése